+31 55 200 2999

Ma-vr: 8:00 - 17:00 | Service en onderhoud 24/7

WERKEN BIJ EMONDT

Winkelinrichting slagerij

Een slagerij is een bijzondere winkel die veel aandacht nodig heeft bij de inrichting. Er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de presentatie van vlees, de hygiëne en de functionaliteit van de ruimte. Maar hoe kan je nou een slagerij optimaal inrichten om de verkoop te stimuleren en een aangename winkelervaring te bieden aan klanten? Lees hieronder verder over een aantal aandachtspunten.

1. Indeling en routing van de winkel

De indeling en routing in de winkel is een van de belangrijkste factoren bij de inrichting van een slagerij. Dit gaat zowel over de routing voor de klanten in de winkel, maar ook voor de operationele routing voor werknemers tot in de productieruimtes. Zo is het van belang waar je de toonbank en eventuele zelfbedieningsmeubels neerzet, waar de snij- en werkruimtes zijn, en in welke mate je klanten gebruik laat maken van zelfbediening. Een goede lay-out zorgt voor een soepele doorstroom van klanten door de winkel. Het is daarbij belangrijk dat de toonbank op een centrale plek staat. Stel bijvoorbeeld het ambacht centraal in de slagerij, dat zorgt direct voor beleving.

Overzicht vanuit achterin de winkel

2. De koeltoonbank

De toonbank is het hart van de slagerij en verdient daarom extra aandacht. Een koeltoonbank is geen bewaarmeubel, maar ontwikkeld om je producten zo mooi mogelijk te presenteren. Des te beter de presentatie, hoe meer klanten kopen.
Weet ten eerste wat voor toonbank je koopt, een toonbank met beperkte capaciteit zal vlees sneller doen uitdrogen omdat deze meer moet koelen om het vlees koud te houden. Onze koeltoonbank creëert optimale luchtvochtigheid condities, waardoor de producten er goed uit blijven zien. Daarnaast speelt verlichting in de toonbank een belangrijke rol, kies bijvoorbeeld voor speciale kleuren verlichting die het vlees extra aantrekkelijk maakt voor je klanten.


Let er daarnaast op of je koeltoonbank stekkerklaar is of is uitgevoerd met separate koelmachine.

Stekkerklare koeltoonbank

Een stekkerklare koeltoonbank is een koeling die direct op het stopcontact kan worden aangesloten. Dit betekent dat er geen installatie nodig is en de koeltoonbank direct gebruikt kan worden. Dit type koeltoonbank is daarom ideaal voor kleine ondernemingen die op zoek zijn naar een eenvoudige en efficiënte manier om hun producten te koelen en te presenteren. Ondanks dat het een budgetvriendelijke oplossing is, is het vaak geen ideale oplossing in een slagerij. De ingebouwde koelinstallatie maakt ten eerste veel lawaai waar klanten last van hebben maar stoot bovendien de warmte uit in dezelfde ruimte. Hierdoor wordt de winkel warm en moet de koeltoonbank tegen zijn eigen warmte koelen wat voornamelijk in de zomer zorgt voor een hoog energieverbruik en uitdroging van producten.

koelinstallatie met separate koelmachine

Een koelinstallatie met separate koelmachine is een efficiënt en betrouwbaar systeem om grote hoeveelheden producten te koelen. In dit systeem wordt de koeltoonbank gescheiden van de koelmachine zelf, waardoor het gemakkelijker wordt om de temperatuur te regelen en het energieverbruik te verminderen. Voornamelijk als je meerdere koeltoonbanken of andere gekoelde meubels in je winkel hebt staan is het aan te raden te kiezen voor een separate installaties in plaats van stekkerklare toonbanken. Daarnaast heb je nog de keuze om te kiezen voor een duurzame koelinstallatie waardoor je nog meer bespaard op je energierekening. Het is van belang dit allemaal goed af te wegen op het moment van aanschaf zodat je een duidelijk beeld hebt van de total cost of ownership.

 

 

Houd dit dus in gedachten bij het opmaken van een inrichting. Zorg ervoor dat je producten logisch zijn verdeeld over de winkel en dat hier bijpassende presentatiemeubels bij horen. Let op de plekken waar je gekoelde meubels nodig hebt, en waar niet.

3. Kies voor een mix van bediening en zelfbediening

Zelfbediening en bediening zijn twee hoofdonderdelen bij het inrichten en de werking van een winkel. Bij zelfbediening kunnen klanten zelf door de winkel lopen, producten selecteren en eventueel afrekenen zonder hulp van medewerkers. Dit kan leiden tot lagere operationele kosten voor de winkelier, doordat er minder bedieningsmedewerkers nodig zijn om dezelfde omzet te halen. Echter, het kan ook resulteren in minder persoonlijke aandacht voor klanten en dus een minder gepersonaliseerde winkelervaring. Het betekent overigens niet 1-op-1 dat je minder personeel nodig hebt. Personeel krijgt voornamelijk een andere rol, zo wordt een bedieningsmedewerker meer gastvrouw die in de winkel staat in plaats van achter de toonbank.

 

 

Bediening is daarentegen een belangrijk onderdeel in een slagerij om klanten te woord te staan, te adviseren en het verhaal van jouw producten over te brengen. Dit onderscheidt een slagerij voor een belangrijk deel van bijvoorbeeld een supermarkt. Stel zo medewerkers beschikbaar om klanten te helpen in zowel de bediening als zelf bediening voor het selecteren en afrekenen van producten. Dit kan resulteren in een hogere mate van klanttevredenheid en herhaalbezoeken, zo creëer je geen eenmalige klanten maar terugkerende fans van je winkel.

 

De keuze tussen zelfbediening en bediening hangt af van verschillende factoren, waaronder het type producten dat wordt verkocht, de grootte van de winkel, de demografie van de klanten en de gewenste winkelervaring. Het is belangrijk om deze factoren te overwegen bij het beslissen welke aanpak het beste is voor jouw winkel.

4. Hygiëne

Hygiëne is een absolute must bij een slagerij. Zorg ervoor dat vanaf moment 1 er rekening is gehouden met de hygiëne en HACCP normen in je nieuwe inrichting of concept. Zorg ervoor dat je gemakkelijk kan schoonmaken en je interieur hier tegen bestand is op de plekken waar nodig. Daarnaast kan je bijvoorbeeld denken aan luchtcirculatie, en een makkelijk schoon te houden werkruimte. Laat hiervoor een ervaringsdeskundige meedenken bij een nieuw plan.

5. Productaanbod

Een belangrijk punt bij het inrichten van een nieuwe slagerij is het productaanbod. Sta stil bij het productaanbod wat je hebt en of dit aansluit bij de wensen van je (toekomstige) klanten. Ga je bijvoorbeeld maaltijden verkopen of belegde broodjes? Kies je ervoor om een deel van je winkel flexibel te gebruiken door de week heen en wat doe je bijvoorbeeld met drukke dagen zoals de feestdagen. Bij het opzetten van een nieuwe winkel kan het geen kwaad om dit eens door je hoofd te laten gaan en dit in je achterhoofd te houden tijdens de keuze voor een nieuwe winkel.

Sfeerfoto van een gevulde toonbank met vlees
Emondt Multiclima

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Emondt KMI Fresh Food Interiors

EMONDT GROEP

Waar ben je naar op zoek?

EMONDT KMI
FRESH FOOD
INTERIORS

EMONDT
KOELTECHNIEK