+31 55 200 2999

Ma-Vr: 9:00 - 17:00 | Storingsdienst 24/7 bereikbaar

WERKEN BIJ EMONDT

Koeltoonbanken voor versondernemers

Een uitgebreide gids

Als horecaondernemer is het van groot belang om te investeren in hoogwaardige apparatuur om uw producten op de juiste temperatuur te bewaren. Een koeltoonbank is een onmisbaar apparaat voor elke horecagelegenheid die verse producten zoals vleeswaren, vis, kaas en salades verkoopt. In deze uitgebreide gids zullen we alles bespreken wat u moet weten over koeltoonbanken en waar u op moet letten bij het kopen van een koeltoonbank.

 

 

Wat is een koeltoonbank?

Een koeltoonbank is een koelunit met een glazen vitrine waarin voedsel kan worden bewaard en tentoongesteld. Koeltoonbanken zijn er in verschillende maten en kunnen worden gebruikt voor verschillende soorten voedsel. De temperatuur van een koeltoonbank kan worden aangepast aan de behoeften van het voedsel dat erin wordt bewaard en tentoongesteld.

Vooraanzicht toonbank

Waarom is een koeltoonbank belangrijk voor uw winkel?

Een koeltoonbank is een onmisbaar apparaat voor elke slager, viswinkel, delicatessenwinkel, bakkerij, patisserie, horecazaak, take-away, of andere onderneming die verse producten verkoopt. Door de producten op de juiste temperatuur te bewaren en tentoon te stellen, zorgt u ervoor dat klanten vertrouwen hebben in de kwaliteit en versheid van uw producten. Bovendien zorgt een goed ontworpen koeltoonbank ervoor dat uw producten er aantrekkelijk uitzien en gemakkelijk toegankelijk zijn voor klanten, wat de verkoop kan stimuleren.

Verschillende soorten koeltoonbanken: welke past het beste bij uw onderneming?

Als ondernemer in de voedingsbranche weet u als geen ander hoe belangrijk het is om de kwaliteit van uw producten te waarborgen. Een koeltoonbank is een onmisbaar item in uw onderneming om uw verse producten op de juiste temperatuur te houden en tegelijkertijd te presenteren aan uw klanten.

 

 

Maar welke koeltoonbank past het beste bij uw onderneming? In dit artikel bespreken we verschillende soorten koeltoonbanken en hun toepassingen, zodat u de juiste keuze kunt maken voor uw bedrijf.

Statische koeltoonbanken

Statische koeltoonbanken zijn de meest eenvoudige koeltoonbanken en ideaal voor het presenteren van voedsel dat niet snel bederft, zoals kaas, vleeswaren en gebak. Deze koeltoonbanken werken op basis van luchtcirculatie en zijn relatief voordelig in aanschaf en onderhoud.

Geventileerde koeltoonbanken

Geventileerde koeltoonbanken zijn voorzien van een koelsysteem dat werkt op basis van luchtverplaatsing. Deze koeltoonbanken zijn geschikt voor het presenteren van voedsel dat snel bederft, zoals vis en verse groenten. Het grote voordeel van geventileerde koeltoonbanken is dat ze een constante temperatuur behouden, waardoor uw producten langer vers blijven.

Maaltijden toonbanken

Maaltijden toonbanken zijn een uitstekende oplossing voor ondernemers die een aantrekkelijke manier zoeken om hun maaltijden te presenteren. Deze toonbanken zijn ontworpen om zo te presenteren, waardoor klanten snel en gemakkelijk kunnen kiezen wat ze willen eten. De toonbank maakt het mogelijk om zowel warme als koude gerechten te presenteren. Vaak zitten er (gastro)norm bakken in de toonbank die vanuit onder en rondom de bak worden gekoeld.

Zelfbedieningstoonbanken

Zelfbedieningstoonbanken zijn een geweldige oplossing voor bedrijven die hun klanten de mogelijkheid willen bieden om hun eigen producten te selecteren en te kopen. Dit kan onder andere voordelen bieden zoals lagere personeelskosten en hogere efficiëntie in de winkel. Bij zelfbedieningstoonbanken kunnen klanten zelf kiezen welke producten ze willen kopen en deze vervolgens afrekenen bij de kassa. Er zijn verschillende soorten zelfbedieningstoonbanken beschikbaar, laat u daarom goed adviseren welke toonbank het best bij u winkel past.

Wandkoelingen

Wandkoelingen bieden een efficiënte en ruimtebesparende oplossing voor het presenteren en bewaren van gekoelde producten. Wandkoelingen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, van kleine eenheden voor winkels tot grote wanden voor supermarkten. Met een wandkoeling kunt u niet alleen uw producten op een efficiënte manier presenteren, maar ook de verkoop stimuleren door middel van aantrekkelijke presentatie.

Gebaksvitrines en bonbonvitrines

Gebaksvitrines zijn speciale koeltoonbanken die zijn ontworpen voor het presenteren van gebak, taarten of bonbons. Deze koeltoonbanken zijn voorzien van een systeem dat de luchtvochtigheid in de toonbank regelt om de producten in optimale conditie te houden. Daarnaast zijn gebaksvitrines meestal voorzien van een kantelbare glazen plaat, zodat de toonbank gemakkelijk schoon gemaakt kan worden. De vochthuishouding in een gebakstoonbank is van het grootste belang omdat het verse product echt vers moet blijven om goed te verkopen.

Gekoelde hangkasten

Gekoelde hangkasten zijn een ideale oplossing voor het presenteren van gekoelde producten op een aantrekkelijke en ruimtebesparende manier. Doordat de kast hoog hangt nemen ze weinig ruimte in beslag. De glazen deuren zorgen voor maximale zichtbaarheid en aantrekkelijke presentatie van de producten. Bovendien zijn deze hangkasten gemakkelijk te installeren en te onderhouden, waardoor ze ideaal zijn voor winkels en andere detailhandelaren die op zoek zijn naar een hoogwaardige koeloplossing die de producten op de best mogelijke manier presenteert.

Saladettes

Saladettes zijn koeltoonbanken die speciaal zijn ontworpen voor het bereiden en presenteren van salades en sandwiches. Deze koeltoonbanken zijn voorzien van een ingebouwde koeling en hebben meestal een werkblad en opbergvakken voor uw ingrediënten en keukengerei. Saladettes zijn ideaal voor ondernemingen die een snelle service willen bieden en tegelijkertijd de kwaliteit van hun producten willen waarborgen.

Overzichtsfoto De Groene Weg Slagerij Alkmaar

Verschillende type koelinstallaties in een koeltoonbank

Koeltoonbanken met ingebouwde koeling

Koeltoonbanken met ingebouwde koeling zijn een handige oplossing voor ondernemers die hun koelproducten willen presenteren en tegelijkertijd willen koelen. Deze koeltoonbanken hebben een ingebouwd koelsysteem dat de producten op de juiste temperatuur houdt. De koeling is geïntegreerd in de toonbank, waardoor er geen aparte koelinstallatie nodig is. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar ook kosten. Koeltoonbanken met ingebouwde koeling zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, stijlen en materialen, waardoor ze perfect kunnen worden aangepast aan uw specifieke behoeften. Ze zijn een ideale oplossing voor kleine winkels en supermarkten simpel producten willen presenteren tegen een laag instap bedrag. Een groot nadeel van een stekkerklare toonbank is het geluid en de warmte die een koelinstallatie produceert tijdens het koelen. Dit komt in dezelfde ruimte als waar de toonbank staat, en dus ook waar de klant staat.

Koeltoonbanken met centrale koelinstallatie

Koeltoonbanken met centrale koelinstallatie zijn een efficiënte oplossing voor detailhandelaren die hun koelproducten op een duurzame manier willen presenteren. In plaats van individuele koelsystemen voor elke toonbank, biedt één centrale koelinstallatie koeling voor meerdere toonbanken. Dit resulteert in betere temperatuur- en vochtregeling in de winkel, minder verspilling en lagere energiekosten. Verschillende modellen met glazen of gesloten zijkanten zijn beschikbaar, die aan specifieke wensen kunnen worden aangepast. Het is belangrijk om bij het kiezen van de juiste toonbanken en koelinstallatie rekening te houden met de winkelindeling en klantenstroom. Het grote voordeel van een centrale koelinstallatie is – naast het lagere energieverbruik – ook dat de installatie geen warmte of geluid produceert in de winkel waar de klanten aanwezig zijn. Een ervaren leverancier kan u helpen bij het maken van de juiste keuze voor uw behoeften en bij het ontwerpen van de beste oplossing.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een koeltoonbank?

Toonbank gevuld met vers vis

Als je op zoek bent naar een koeltoonbank voor jouw bedrijf, zijn er verschillende factoren waar je op moet letten. Capaciteit, temperatuur, type koeling, uitstraling, energieverbruik en prijs zijn de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je de juiste koeltoonbank kiezen die past bij jouw behoeften en budget. Zorg ervoor dat je niet alleen kijkt naar de aanschafprijs, maar ook naar het energieverbruik en de maandelijkse kosten.

 

Lees meer over de aanschaf van een koeltoonbank?

DE TOEKOMST VAN KOUDEMIDDELEN

De toekomst van koudemiddelen in koeltoonbanken en andere koelinstallaties is wel in beweging. Natuurlijke koudemiddelen en synthetische koudemiddelen zijn tot onderwerp van de dag. Synthetische koudemiddelen zijn schadelijk voor het milieu en de ozonlaag en hebben negatieve effecten op de gezondheid van mensen. De Europese wetgeving heeft geleid tot de uitfasering van bepaalde synthetische koudemiddelen en stimuleert het gebruik van alternatieven met een lagere Global Warming Potential. Natuurlijke koudemiddelen hebben minder negatieve effecten op het milieu en de gezondheid van mensen en worden steeds meer gebruikt.

 

 

Wil je meer weten over de toekomst van koudemiddelen? Lees dan hier verder

Overzicht van de nieuwe winkel van De Groentetuin in Gorinchem

Koeltoonbank onderhoud: tips voor het in topconditie houden van uw koeltoonbank

Als eigenaar van een food gerelateerd bedrijf is het van groot belang om uw koeltoonbank in topconditie te houden. Een regelmatig onderhoud van uw koeltoonbank vermindert de kans op storingen en verlengt de levensduur van uw apparaat. Hieronder vindt u enkele handige tips om uw koeltoonbank in topconditie te houden:

Reinig uw koeltoonbank regelmatig met warm water en een mild schoonmaakmiddel om de binnenkant schoon te maken. Maak ook de planken en accessoires grondig schoon voordat u de producten terugplaatst. Gebruik geen schurende of bijtende middelen, want deze kunnen het oppervlak beschadigen.

 

Controleer de temperatuur regelmatig en pas deze indien nodig aan. Een te hoge of te lage temperatuur kan de kwaliteit van uw producten beïnvloeden en kan ook leiden tot hogere energierekeningen.

 

Vervang beschadigde onderdelen zo snel mogelijk om ervoor te zorgen dat uw koeltoonbank optimaal blijft werken. Een beschadigd onderdeel lijkt misschien onschuldig maar kan ervoor zorgen dat de machine niet goed of efficiënt meer draait of meer kapot maakt. Bij uitval kan de toonbank vaak niet meer worden gebruikt waardoor je omzet misloopt. Probeer kleine beschadigingen of mankementen snel op te lossen.

 

Laat uw koeltoonbank minstens een keer per jaar onderhouden door een professionele technicus om eventuele problemen op te sporen en te verhelpen.

 

Zorg voor voldoende ventilatie rondom uw koeltoonbank om de efficiëntie te verhogen en de werking te optimaliseren. Plaats de koeltoonbank niet te dicht tegen de muur of andere objecten aan, omdat dit de luchtcirculatie kan belemmeren. Daarnaast is het van belang dat de luchtcirculatie in de toonbank en installatie ook niet geblokkeerd wordt. Hierdoor kan de toonbank zijn warmte (of koude) niet goed kwijt en kan op langer termijn zorgen voor storingen.

 

Meer weten over de onderhoud van uw toonbank? Lees dan hier verder.

Emondt Multiclima

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Emondt KMI Fresh Food Interiors

EMONDT GROEP

Waar ben je naar op zoek?

EMONDT KMI
FRESH FOOD
INTERIORS

EMONDT
KOELTECHNIEK