+31 55 200 2999

Ma-Vr: 9:00 - 17:00 | Storingsdienst 24/7 bereikbaar

WERKEN BIJ EMONDT

De Toekomst van Koudemiddelen

Bij het ontwerpen en produceren van koelapparatuur zijn koudemiddelen van cruciaal belang voor de werking van deze systemen. In het verleden werden vooral synthetische koudemiddelen gebruikt, maar tegenwoordig zijn er nieuwe, natuurlijke alternatieven beschikbaar die minder schadelijk zijn voor het milieu.

 

In dit artikel zullen we de toekomst van koudemiddelen analyseren en de voordelen van natuurlijke koudemiddelen in vergelijking met synthetische middelen bespreken. We zullen ook de huidige stand van zaken op de markt bekijken en hoe deze zich in de toekomst zal ontwikkelen.

De Uitdagingen van Synthetische Koudemiddelen

Synthetische koudemiddelen hebben lange tijd een dominante positie in de markt ingenomen. Het meest bekende synthetische middel is R-22, dat vaak werd gebruikt in airconditioningsystemen. Echter, synthetische koudemiddelen hebben een hoge impact op het milieu en de ozonlaag. Dit komt omdat ze worden geproduceerd met behulp van chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s) en gehalogeneerde fluorkoolwaterstoffen (HFK’s).

 

Bovendien zijn synthetische koudemiddelen vaak brandbaar, giftig en gevaarlijk voor de menselijke gezondheid. Wanneer deze middelen lekken, kan dit leiden tot explosies en andere gevaarlijke situaties. Dit maakt synthetische koudemiddelen niet alleen een gevaar voor de natuur, maar ook voor de menselijke veiligheid.

Header winkelinrichting slagerij Van Hest

De meest gebruikte Synthetische koudemiddelen

R-134a

Dit is een HFK-koudemiddel dat wordt gebruikt in airconditioners en koelkasten.

R-404a

Dit is een HFK-mengsel dat wordt gebruikt in commerciële koelingstoepassingen.

R-407C

Dit is een HFK-mengsel dat wordt gebruikt als vervanging voor R-22 in airconditioners en koelinstallaties.

R-410A

Dit is een HFK-mengsel dat wordt gebruikt in airconditioners en warmtepompen.

R-507

Dit is een HFK-mengsel dat wordt gebruikt in commerciële koelingstoepassingen.

R-123

Dit is een HCFK-koudemiddel dat wordt gebruikt in chillers en andere commerciële koeltoepassingen.

R-22

Dit is een HCFK-koudemiddel dat vroeger veel werd gebruikt in airconditioners en koeltoepassingen, maar dat nu langzaam wordt uitgefaseerd vanwege de schadelijke effecten op het milieu.

Wetgeving: de uitfasering van Synthetische koudemiddelen

De Europese wetgeving heeft een belangrijke rol gespeeld in de uitfasering van bepaalde soorten koudemiddelen vanwege hun schadelijke effecten op het milieu en de ozonlaag. Het Montreal Protocol en de daaruit voortvloeiende amendementen hebben geleid tot de geleidelijke uitfasering van chloorfluorkoolstoffen (CFK’s) en hydrochloorfluorkoolstoffen (HCFC’s), die werden gebruikt als koudemiddelen in koel- en airconditioningssystemen.

De Europese Unie heeft aanvullende regelgeving ingevoerd om de uitfasering van deze stoffen te versnellen. De F-gassenverordening (EU) Nr. 517/2014 is sinds 2015 van kracht en bepaalt dat de productie van koudemiddelen met een hoog GWP (Global Warming Potential) moet worden verminderd en uiteindelijk moet worden gestopt. De verordening stelt ook eisen aan de hoeveelheid koudemiddel die in de EU op de markt wordt gebracht en stelt beperkingen aan het gebruik van bepaalde soorten koudemiddelen in nieuwe apparatuur.


Download hier de presententatie voor Energiebesparing in de slagerij en viswinkel.

De Voordelen van Natuurlijke Koudemiddelen

Natuurlijke koudemiddelen, daarentegen, worden gewonnen uit natuurlijke bronnen en hebben minder negatieve effecten op het milieu. Hierdoor worden ze ook wel ‘groene’ koudemiddelen genoemd. Bovendien zijn natuurlijke koudemiddelen niet brandbaar, niet giftig en hebben ze geen negatieve effecten op de gezondheid van de mens.

 

Er zijn verschillende soorten natuurlijke koudemiddelen beschikbaar, zoals propaan, butaan, ammoniak en CO2. Elk van deze middelen heeft unieke eigenschappen die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Zo is propaan geschikt voor gebruik in huishoudelijke koelapparatuur, terwijl ammoniak wordt gebruikt in industriële koelapparatuur.

 

Naast de milieu- en veiligheidsvoordelen bieden natuurlijke koudemiddelen ook een hogere efficiëntie en prestatie dan synthetische middelen. Hierdoor zijn ze niet alleen beter voor het milieu, maar ook kosten effectiever voor bedrijven en consumenten.

Als je op zoek bent naar een koeltoonbank voor jouw bedrijf, zijn er verschillende factoren waar je op moet letten. Capaciteit, temperatuur, type koeling, uitstraling, energieverbruik en prijs zijn de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je de juiste koeltoonbank kiezen die past bij jouw behoeften en budget. Zorg ervoor dat je niet alleen kijkt naar de aanschafprijs, maar ook naar het energieverbruik en de maandelijkse kosten.

 

Wil je meer weten over de aanschaf van een koeltoonbank? Neem dan contact met ons op.

Emondt Multiclima

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Emondt KMI Fresh Food Interiors

EMONDT GROEP

Waar ben je naar op zoek?

EMONDT KMI
FRESH FOOD
INTERIORS

EMONDT
KOELTECHNIEK